Mikrobiologia kosmetyczna – zasady i normy prawne wytwarzania produktów kosmetycznych

Warszawa / lub ONLINE
08 października 2020 r., czwartek, godz. 10.00 - 16.00
Warszawa / lub ONLINE
02 grudnia 2020 r., środa, godz. 10.00 - 16.00
alt Pobierz pełne informacje
Masz pytania odnośne
tego szkolenia?
Skontaktuj się z nami:

Opis szkolenia

Proponujemy Państwu szkolenie, na którym kompleksowo omówimy wszystkie aspekty mikrobiologiczne istotne z punktu widzenia wytwarzania produktów kosmetycznych.

Na szkoleniu:

  • poruszymy kwestie mikrobiologii w kontekście wytwarzania produktów kosmetycznych,
  • zwrócimy uwagę na zasady utrzymania prawidłowej higieny zakładu, procesu produkcyjnego oraz personelu wykonującego operacje wytwórcze i kontroli jakości,
  • podamy również aktualne wymagania prawne w zakresie mikrobiologii kosmetyków wprowadzanych do obrotu na terenie UE.

Grupa docelowa:   
Mikrobiolodzy, pracownicy działów kontroli jakości firm kosmetycznych, w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych, kierownicy produkcji, personel produkcyjny i sprzątający oraz technolodzy i specjaliści zapewnienia jakości w zakładzie kosmetycznym.

Korzyści dla uczestników:  

  • poznanie zasad utrzymania właściwej higieny podczas wytwarzania produktów kosmetycznych w celu zapobiegania zakażeniom mikrobiologicznym kosmetyków udostępnianych na rynku,
  • zaznajomienie z wymaganiami prawnymi w zakresie jakości mikrobiologicznej kosmetyków wprowadzanych do obrotu na terenie UE.

Metody prowadzenia zajęć:  
Wykład, dyskusja, pytania i odpowiedzi wyjaśnienie wątpliwości, omawianie przykładów.

W zależności od rozwoju sytuacji, szkolenie odbędzie się w formie stacjonarnej lub online. Dopuszczamy także formę mieszaną, gdzie część osób przebywa w sali szkoleniowej, a część uczestniczy w trybie online.

Podczas szkolenie online, uczestnik przebywa w swoim miejscu zamieszkania / pracy.

Jest zachowana warsztatowa forma szkolenia. Uczestnicy w czasie rzeczywistym widzą i słyszą trenera, mogą zadawać pytania i wyjaśniać wątpliwości. Trener udostępnia na bieżąco na ekranie materiały szkoleniowe. Uczestnicy mogą również widzieć i słyszeć siebie wzajemnie.

By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do urządzenia podłączonego do internetu, mikrofon / ew. słuchawki i wygodny fotel :)

Program

  1. OCENA CZYSTOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ:
    • surowców kosmetycznych,
    • materiałów opakowaniowych,
    • produktów kosmetycznych.
       
  2. BADANIE STOPNIA ZAKONSERWOWANIA PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH:
    • metody badań,
    • kryteria akceptacji.
       
  3. KATEGORIE PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH W ZALEŻNOŚCI OD PODATNOŚCI NA ZAKAŻENIE MIKROBIOLOGICZNE.
     
  4. HIGIENA ZAKŁADU KOSMETYCZNEGO:
    • źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
    • higiena procesu produkcyjnego,
    • higiena personelu produkcyjnego,
    • plany higieny,
    • środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne.
       
  5. MIKROBIOLOGICZNY MONITORING WARUNKÓW WYTWARZANIA PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH:
    • ustalanie miejsc poboru prób do badań monitoringowych,
    • metody pobierania prób środowiskowych,
    • częstotliwość badań i limity czystości mikrobiologicznej środowiska wytwarzania.
       
  6. ZASADY FUNKCJONOWANIA LABORATORIM MIKROBIOLOGICZNEGO W ZAKŁADZIE KOSMETYCZNYM:
    • pomieszczenia i urządzenia laboratoryjne,
    • nadzór nad pożywkami i odczynnikami,
    • zasady wykonywania badań mikrobiologicznych,
    • dokumentowanie wyników badań.
       
  7. PYTANIA I DYSKUSJA.

Wykładowca

Doktor nauk chemicznych, od 20 lat związana z branżą kosmetyczno-farmaceutyczną. Kierownik Działu Kontroli Jakości odpowiedzialny za jakość wytwarzanych produktów kosmetycznych i leczniczych. Pełnomocnik systemów jakości ISO 22716, ISO 9001 i HACCP odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie zintegrowanego systemu zarządzania jakością. Trener, konsultant i audytor branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Safety Assessor produktów kosmetycznych wprowadzanych na rynek Unii Europejskiej.

Miejsce

SZKOLENIE ONLINE:

Każdy uczestnik łączy się ze swojego miejsca pracy / zamieszkania. Wymagania: komputer / tablet z dostępem do Internetu, wyposażony w mikrofon, opcjonalnie słuchawki. Link dostępowy do szkolenia dostarczymy z wyprzedzeniem 1-dniowym.

SZKOLENIE STACJONARNE:

Miejsce szkolenia zlokalizowane w centrum Warszawy, czas dojazdu tramwajem z Dworca Centralnego - około 10-15 minut.

Na 4 dni robocze przed planowanym terminem szkolenia skontaktujemy się z Państwem i przekażemy szczegółowe informacje na temat lokalizacji szkolenia.

Cena

640,00 zł + 23% VAT = 787,20 zł brutto

640,00 zł + VAT zw = 640,00 zł brutto - w przypadku, gdy udział w szkoleniu jest finansowany co najmniej w 70% ze środków publicznych.

SZKOLENIE ONLINE:

Cena obejmuje: udział w zajęciach dla 1 osoby, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej, certyfikat ukończenia szkolenia, zapewnienie platformy szkoleniowej i dostępu do szkolenia w czasie rzeczywistym, test połączenia, pomoc techniczną w razie potrzeby.

SZKOLENIE STACJONARNE:

Cena obejmuje: udział w zajęciach dla 1 osoby, materiały szkoleniowe, serwis kawowy, lunch, certyfikat ukończenia szkolenia.

Cena szkolenia nie obejmuje noclegu.

Jeśli są Państwo zainteresowani zarezerwowaniem miejsca w hotelu korzystając z naszego pośrednictwa - prosimy o kontakt.
Cena noclegu zależy od terminu i od wolnych miejsc w hotelu. Im wcześniej dokonamy rezerwacji, tym łatwiej o miejsce w hotelu i uzyskanie dobrej ceny.

Współpracujemy z hotelami znajdującymi się w pobliżu miejsca szkolenia:

Hotel Premiere Classe, ul. Towarowa 2, Warszawa
Koszt: od 189 zł (jedynka ze śniadaniem) i od 214 zł (dwójka ze śniadaniem)
tel. +48 22 582 72 06, www.premiere-classe-warszawa.pl/pl

Hotel Campanile, ul. Towarowa 2, Warszawa
Koszt: od 290 zł (jedynka ze śniadaniem) i od 327 zł (dwójka ze śniadaniem)
tel. +48 22 582 72 04, www.campanile-warszawa.pl/pl

Hotel Golden Tulip, ul. Towarowa 2, Warszawa
Koszt: od 300 zł (jedynka ze śniadaniem) i od 365 zł (dwójka ze śniadaniem)
tel. 22 582 72 09, www.goldentulipwarsawcentre.com

Warszawa / lub ONLINE
08 października 2020 r., czwartek, godz. 10.00 - 16.00
Warszawa / lub ONLINE
02 grudnia 2020 r., środa, godz. 10.00 - 16.00