Opis szkolenia
Na szkoleniu omówimy: regulacje dotyczące składu detergentów, zasady prawidłowego dokumentowania detergentów, zasady oznakowania, wymagania w zakresie opakowania detergentów, reklamowania detergentow, a także zasady i regulacje dotyczące wprowadzania detergentów do obrotu.
Zapraszamy Państwa na szkolenie, na którym przedstawimy całą procedurę wprowadzenia detergentu do sprzedaży na terenie UE. Omówimy obecnie obowiązujące przepisy prawne, w tym również te, które zaczęły obowiązywać od 01.01.2020 r. oraz zmiany, jakie wchodzą w życie od 2021 r.
Celem szkolenia jest: omówienie wszystkich niezbędnych elementów procesu wprowadzania do obrotu detergentów na terenie UE, z uwzględnieniem zmian prawnych, które weszły w życie od 01.01.2020, a także tych, które będą obowiązywać od 2021 roku.
Uczestnicy poznają obowiązujące wymagania prawne, których znajomość jest niezbędna do wprowadzenia detergentu na rynek Unii Europejskiej.
Adresaci szkolenia:
- Pracownicy działów badawczo-rozwojowych i wdrożeniowych producentów chemii gospodarczej,
- Osoby zajmujące się przygotowywaniem dokumentacji nowych produktów detergentowych,
- Osoby przygotowujące oznakowanie detergentów oraz dokonujące rejestracji nowych produktów.
Metody szkoleniowe:
wykład, warsztaty, analiza przykładów, dyskusja, odpowiedzi na pytania, wyjaśnianie wątpliwości.
W zależności od rozwoju sytuacji, szkolenie odbędzie się w formie stacjonarnej lub online. Dopuszczamy także formę mieszaną, gdzie część osób przebywa w sali szkoleniowej, a część uczestniczy w trybie online.
Podczas szkolenie online, uczestnik przebywa w swoim miejscu zamieszkania / pracy.
Jest zachowana warsztatowa forma szkolenia. Uczestnicy w czasie rzeczywistym widzą i słyszą trenera, mogą zadawać pytania i wyjaśniać wątpliwości. Trener udostępnia na bieżąco na ekranie materiały szkoleniowe. Uczestnicy mogą również widzieć i słyszeć siebie wzajemnie.
By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do urządzenia podłączonego do internetu, mikrofon / ew. słuchawki i wygodny fotel :)
Program
- Definicja detergentu, produkty uważane za detergenty, rodzaje detergentów.
- Prawidłowy skład detergentów:
- dozwolone środki powierzchniowo czynne,
- ograniczenia w stosowaniu związków fosforu.
- Dokumentacja detergentu wprowadzanego do obrotu:
- arkusz danych składników,
- publikacja wykazu składników,
- karta charakterystyki.
- Oznakowanie detergentów:
- obowiązkowe elementy na etykiecie detergentu,
- znakowanie zawartości,
- przedstawianie informacji o dozowaniu,
- identyfikatory produktu,
- piktogramy,
- zwroty P i H,
- zasady opracowywania etykiety: język, wielkość i rozmieszczenie informacji na etykiecie.
- Wymagania dla opakowań detergentów:
- zamknięcia utrudniające otwarcie przez dzieci,
- wyczuwalne dotykiem ostrzeżenia o niebezpieczeństwie,
- płynne kapsułki do prania.
- Reklama detergentów:
- analiza wybranych deklaracji marketingowych detergentów.
- analiza wybranych deklaracji marketingowych detergentów.
- Nowości prawne w latach 2020 i 2021 dla branży detergentowej:
- kod UFI – nowy obowiązkowy element na etykiecie detergentu,
- portal PCN – nowa scentralizowana europejska baza danych o substancjach / mieszaninach chemicznych,
- kategoria produktu – nowy zharmonizowany europejski system kategoryzacji produktów (EU PCS),
- karta charakterystyki – nowe wymagania dotyczące sporządzania kart w odniesieniu do substancji lub mieszaniny.
- Pytania, dyskusja, rozdanie certyfikatów.
Wykładowca
Doktor nauk chemicznych, od 20 lat związana z branżą kosmetyczno-farmaceutyczną. Kierownik Działu Kontroli Jakości odpowiedzialny za jakość wytwarzanych produktów kosmetycznych i leczniczych. Pełnomocnik systemów jakości ISO 22716, ISO 9001 i HACCP odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie zintegrowanego systemu zarządzania jakością. Trener, konsultant i audytor branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Safety Assessor produktów kosmetycznych wprowadzanych na rynek Unii Europejskiej.
Miejsce
SZKOLENIE ONLINE:
Każdy uczestnik łączy się ze swojego miejsca pracy / zamieszkania. Wymagania: komputer / tablet z dostępem do Internetu, wyposażony w mikrofon, opcjonalnie słuchawki. Link dostępowy do szkolenia dostarczymy z wyprzedzeniem 1-dniowym.
SZKOLENIE STACJONARNE:
Miejsce szkolenia zlokalizowane w centrum Warszawy, czas dojazdu tramwajem z Dworca Centralnego - około 10-15 minut.
Na 4 dni robocze przed planowanym terminem szkolenia skontaktujemy się z Państwem i przekażemy szczegółowe informacje na temat lokalizacji szkolenia.
Cena
640,00 zł + 23% VAT = 787,20 zł brutto
640,00 zł + VAT zw = 640,00 zł brutto - w przypadku, gdy udział w szkoleniu jest finansowany co najmniej w 70% ze środków publicznych.
SZKOLENIE ONLINE:
Cena obejmuje: udział w zajęciach dla 1 osoby, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej, certyfikat ukończenia szkolenia, zapewnienie platformy szkoleniowej i dostępu do szkolenia w czasie rzeczywistym, test połączenia, pomoc techniczną w razie potrzeby.
SZKOLENIE STACJONARNE:
Cena obejmuje: udział w zajęciach dla 1 osoby, materiały szkoleniowe, serwis kawowy, lunch, certyfikat ukończenia szkolenia.
Cena szkolenia nie obejmuje noclegu.
Jeśli są Państwo zainteresowani zarezerwowaniem miejsca w hotelu korzystając z naszego pośrednictwa - prosimy o kontakt.
Cena noclegu zależy od terminu i od wolnych miejsc w hotelu. Im wcześniej dokonamy rezerwacji, tym łatwiej o miejsce w hotelu i uzyskanie dobrej ceny.
Współpracujemy z hotelami znajdującymi się w pobliżu miejsca szkolenia:
Podane niżej ceny obowiązują do końca 2020 roku (specjalna promocja)
Hotel Premiere Classe, ul. Towarowa 2, Warszawa
Koszt: od 140 zł (jedynka ze śniadaniem) i od 165 zł (dwójka ze śniadaniem)
tel. +48 22 582 72 06, www.premiere-classe-warszawa.pl/pl
Hotel Campanile, ul. Towarowa 2, Warszawa
Koszt: od 190 zł (jedynka ze śniadaniem) i od 227 zł (dwójka ze śniadaniem)
tel. +48 22 582 72 04, www.campanile-warszawa.pl/pl
Hotel Golden Tulip, ul. Towarowa 2, Warszawa
Aktualnie trwa remont hotelu - do 2021 roku.